Tips & Tricks

5 tips voor interieur fotografie

In dit artikel wil ik graag 5 tips bespreken tijdens het uitoefenen van interieur fotografie. Deze tips zullen er voor zorgen dat je foto’s er veel beter gaan uitzien.

1. Gebruik altijd een statief

Bij het nemen van interieurfoto’s dien je altijd een te gebruiken. Op deze manier voorkom je bewegingsonscherpte in de foto’s. Voor interieur foto’s gebruik je een diafragma van f11 of f13. Bij deze diagrama openingen zal je meestal een lange sluitertijd nodig hebben om je foto correct te belichten. Om je foto’s dan scherp te maken dien je een statief te gebruiken.

2. Compositie is belangrijk

Denk op voorhand na wat je wil doen. Loop eens door de kamer en zoek de beste hoeken uit. Een tip hierbij is om zoveel mogelijk wanden in beeld te krijgen. Op deze manier zal je meer diepte in foto kunnen brengen. Ruim ook alles netjes op en deel de kamer in zoals jij deze wilt. Belangrijk is om een soort van rust te creëren in het beeld.

3. Details zijn belangrijk

Nadat je het statief op de juiste plek hebt gezet en je de kamer op een juiste manier hebt ingedeeld is het nu tijd om te kijken naar details. Belangrijk is een soort van balans te creëren in de foto’s. Te veel accessoires maken de foto te druk en te weinig de foto te leeg. Dit is een proces van trial en error. Probeer het uit, maakt een foto en kijk wat je kan verbeteren of aanpassen.

Check ook zeker voorbeelden op het internet of apps zoals pinterest om inspiratie op te doen vooraleer je van start gaat. Dit kan altijd helpen.

4. Let op je verlichting

Maak gebruik van het natuurlijk licht. Zet deuren open waar licht uit kan komen om de kamer extra op te lichte. Maar let op wanneer er veel zon is, dan kan je schaduwen krijgen in de ruimte die ongewenst zijn of dan kan het contract tussen buiten en binnen te groot zijn. Soms is het gewoon beter om te wachten of om op een ander moment van de dag te fotograferen.

Voorzichtigheid is aangeraden met lichten die binnen in de ruimte aanzijn. Deze kunnen aan andere kleur weergeven ten opzichte van het natuurlijk licht. Dit kan storen zijn en is soms moeilijk weg te werken in de post productie.

Indi.en nodig kan je altijd gebruik maken van LED panelen om de ruimte extra bij te lichten.

5. Keuze van de lens

Graag wil je zoveel mogelijk laten zien van een ruimte, hiervoor dien je dus een lens te gebruiken van 15-35mm. Indien je details wilt vastleggen in de kamer dan mag je natuurlijk het brandpuntsafstand van de lens ook groter zijn. Maar de algemene regels is hoe breder hoe beter. Let er op dat iedere lens een bepaalde vervorming heeft.

Het is dus noodzakelijk om met editing software achteraf de vervorming uit het beeld te halen. dit gaat gemakkelijk met lightroom of photoshop natuurlijk. Of eventueel een andere software.

Dit waren dus mijn 5 tips voor interieur fotografie. Wil je ook graag deze foto’s tonen op een website maar weet je niet hoe, lees dan zeker ook eens dit artikel.

Basics

Fotografie, wat is dit nu juist?

Introduction

Fotografie, wat is dit nu juist? Volgens de definitie is fotografie het vastleggen van personen, voorwerpen of acties met behulp van licht.  Echter is er de laatste jaren veel discussie rond het nemen van beeld en het maken van een beeld. Er moet de dag van vandaag een onderscheid gemaakt worden tussen deze twee. Dit eerste doe je met een camera, echter wordt deze foto bewerkt met software, waardoor pas echt de foto wordt gemaakt die publiek zal vertoond worden.

Hieronder zal ik kort hebben over geschiedenis van fotografie, soorten fotografie en vervolgens iets meer over het verschil tussen nemen van een foto en het maken van een foto.

Geschiedenis van de fotografie

Wist je dat de eerste fotografie al plaatsvond in 1926. Dit gebeurde toen Joseph Nicéphore een plaat met lichtgevoelig materiaal in een camera obscura aan licht werd blootgesteld. Jammer genoeg ging het beeld verloren door verdere belichting buiten de camera obscura. Hieronder kan je ook het principe zien van zo een camera obscura.

Vervolgens zijn er nog een reeks experimenten geweest totdat in 1888 de eerste camera op de markt werd gebracht met een filmrol. Met deze eerste camera konden ongeveer 100 beelden gemaakt worden.

Kleuren fotografie begon zich te ontwikkelen rond 1940 en rond 1960 was de techniek van kleur ver genoeg gevorderd zodat deze door een groter publiek gebruikt kon worden. Indien je hier graag meer informatie over wilt hebben dan kan je eens zoeken naar Autochrome en Kodachrome. Tenslotte kwam in 1981 het eerste digitaal fototoestel op de markt.

Soorten fotografie
  • Reclamefotografie: beeld gemaakt om een ​​dienst of product te illustreren en meestal te verkopen. 
  • Mode- en glamourfotografie bevat meestal modellen en is een vorm van reclamefotografie. Modefotografie, legt de nadruk op kleding en andere producten.
  • 360 productfotografie toont een reeks beelden om de indruk te wekken van een roterend object. Deze techniek wordt vaak gebruikt door e-commerce websites om klanten te helpen producten te visualiseren.
  • Concertfotografie richt zich op het vastleggen van openhartige beelden van zowel de artiest of band als de sfeer (inclusief het publiek).
  • Crime scene fotografie bestaat uit het fotograferen van misdaadscènes zoals overvallen en moorden.
  • Stilleven fotografie toont meestal levenloze onderwerpen, typisch alledaagse objecten die natuurlijk of door de mens gemaakt kunnen zijn.
  • Vastgoedfotografie richt zich op de productie van foto’s met een onroerend goed dat te koop is, dergelijke foto’s vereisen het gebruik van een brede lens en uitgebreide kennis in beeldfotografie met een hoog dynamisch bereik.
  • Foodfotografie kan worden gebruikt voor redactionele, verpakking- of reclamedoeleinden. Foodfotografie is vergelijkbaar met stilleven fotografie.
  • Fotojournalistiek kan worden beschouwd als een subset van redactionele fotografie. In deze context gemaakte foto’s worden geaccepteerd als documentatie van een nieuwsbericht.
  • Paparazzi is een vorm van fotojournalistiek waarbij de fotograaf openhartige beelden vastlegt van atleten, beroemdheden, politici en andere prominente mensen.
  • Portret- en trouwfotografie: beelden gemaakt en rechtstreeks verkocht aan de eindgebruiker van de afbeeldingen.
  • Landschapsfotografie geeft locaties weer.
  • Dierenfotografie laat het leven van dieren zien.
  • Dronefotografie is een relatieve nieuwe vorm van fotografie. Met deze techniek kunne prachtige landschapsfoto’s gemaakt worden.

Nemen van een foto

Het nemen van een beeld gebeurd door de camera zelf. Met behulp van instellingen kan je creatief je beeld gaan openen. In de instellingen kan je het diafragma, sluitertijd of ISO verder gaan aanpassen.

Het diafragma gaat bepalen hoe scherp of onscherp je achtergrond is. De sluitertijd gaat bepalen of je beweging gaat bevriezen of niet. De ISO waarde bepaald hoe lichtgevoelig je camera is op het moment van het nemen van het beeld. Door te spelen met deze instellingen kan je verschillende effecten bekomen. In de bovenstaande tabel kan je wat meer informatie terugvinden hoe deze drie kan gebruiken.


Maken van een foto

Het maken van een foto gebeurd achteraf met beeldverwerkingssoftware. Bekende namen zijn Lightroom en Photoshop. Maar er zijn ook nog wel een aantal andere die je kan vinden op het internet met zijn voor en tegenstanders.

Het maken van een foto gebeurd door te gaan spelen met contrast in de foto’s, alsook de kleuren. Het is ook mogelijk om lokale aanpassingen. De bewerking kan heel ver gaan. Door een bewerking toe te passen op een foto kan heel de sfeer van de foto gaan veranderen.

Stijl van de fotograaf

De stijl van de fotograaf wordt bepaald door een combinatie van de twee bovenstaande punten. Een bepaalde fotograaf heeft graag alles scherp in beeld, terwijl de andere houdt van wazige achtergronden. Bij de nabewerking is dit juist hetzelfde. Sommige houden van contrast andere weer minder. Er is geen juiste keuze en de opties zijn eindeloos.

Conclusie

Fotografie is een kunstvorm die doorheen de geschiedenis is gebruikt voor tal van doeleinden. Zowel goede als slechte (bv. propaganda) doeleinden. Ook is dit een kunstvorm die vaak ter discussie komt doordat de nabewerking van het beeld niet meer de realiteit weergeeft. Ik denk bijvoorbeeld aan het fotoshoppen van modellen tot de perfectie toe.

Echter is het wel een hele mooie en leuke kustvorm. Het vastleggen van een huwelijksaanzoek of het vastleggen van de eerste babyfoto’s zijn beelden die nooit meer vergeten zullen worden en nog vaak bekeken zullen worden.

Het is een kunstvorm die meegroeit met de technologie. Daardoor kan de dag van vandaag wel iedereen fotografie toepassen. Iedere mobiele telefoon fabrikant wil de beste camera installeren en aan de klant kunnen aanbieden. Dit zorgt er dan ook voor dat het beroep fotograaf vaak onder druk kom te staan. Voor een goede kwaliteitsfoto hoeft men niet meer naar een fotograaf te gaan.

Foto’s kunnen bewerkt worden via apps op de gsm en de kwaliteit van de mobiele camera’s in de gsm-toestellen gaat er steeds op vooruit. Waardoor de dag van vandaag creativiteit en stijl vaak bepaald hoe succesvol een fotograaf is.