7 tips voor het bouwen van een professionele website
- February 13, 2020February 17, 2020
- by robby.vandendries
Online aanwezigheid is belangrijk en een eigen website om je werk te tonen hoor hier natuurlijk ook bij. Lees hier 7 tips voor het bouwen van een professionele website.
De meeste mensen zoeken tegenwoordig services en diensten via google, fotografie maakt hier dus ook deel van uit. Daarom is het zo belangrijk om een eigen website te hebben die snel is en die goed scoort op de google ranglijst.
De SEO ‘search engine optimization’ score van je website gaat bepalen hoe hoog je scoort wanneer bv. een potentiële klant zoekt naar fotografen in de buurt. Meer hierover hieronder in de 7 tips voor het bouwen van een professionele website.
1. Kies een duidelijke en gemakkelijke naam
Voordat je begin met het bouwen van je professionele website moet je over je naam gaan nadenken. Je kan je naam immers achteraf niet meer veranderen. Je hebt hier dus maar één kans.
Gebruik een websitenaam die gemakkelijk te onthouden is en die je niet verkeerd kan schrijven. Dus best geen dubbele letters of andere spellingen. Check ook eerst op voorhand of je bedrijfsnaam al niet gebruikt wordt, dit kan achteraf anders vervelend zijn. Gebruik ook steeds .com of .be voor je naam. Dit komt echter veel professioneler over als .net of .online of andere varianten.
Hieronder al een kleine tool om te checken of je website nog beschikbaar is.
2. Zorg voor een gebruiksvriendelijke website
Veel websites worden de dag van vandaag via Ipad of smartphone bezocht. Een professionele website ziet er dus goed uit op alle toestellen. Vergeet dus zeker niet je website te testen op andere toestellen of platformen.
De meest moderne ‘builders’ zoals wordpress zorgen normaal hier wel voor. Maar vaak zijn er toch nog wat kleine aanpassingen nodig om alles perfect te krijgen. Dus best hier op letten.
3. Less is more
Denk hier ook weer na over het mobiele gebruik. Zware websites met te veel beelden zijn vaak traag en laden niet snel. Als je website niet snel genoeg laad dan zullen potentiële klanten snel afhaken. Zelfs voordat ze je werk hebben gezien. En dit zou natuurlijk jammer zijn.
Mensen de dag van vandaag verliezen snel hun aandacht. Zorg dus voor niet teveel tekst om je website om de aandacht van je bezoekers niet te verliezen. Less is more.
4. Optimaliseer je beelden voor een snellere website
Zoals hierboven al aangehaald. Optimaliseer je beelden voor een snellere website. Met andere woorden de laadsnelheid van je website. Dit kan je best doen door je beelden te verkleinen. De beelden die je hier op mijn website zal terugvinden, zijn slechts 300 kb groot.
In lightroom exporteer ik mijn beelden naar jpeg met een kwaliteit van 70, alsook zorg ik ervoor dat de lange zijde van de afbeelding 2000px lang is. Dit kan je ook met andere programma’s doen. De foto app van windows is hier perfect toe in staat.
5. Het hosten van je website
Even kort de definitie van hosting. Hosting (ofwel webhosting) is de fysieke ruimte op een server. Door middel van hosting staat een website of app in verbinding met het internet.
Als je een website maakt, dan wordt deze ergens opgeslagen. Dit klinkt technisch maar in werkelijk is het eigenlijk vrij eenvoudig. Bluehost is de hosting service die ik voor mijn website gebruik. Dit betekent dat ik voor een klein bedrag van enkele euro’s per maand mijn professionele website op hun servers heb staan. Als mijn computer dan zou crashen, dan is er niks verloren. Dit gebeurt allemaal automatisch en merk ik totaal niks van. Om mijn website aan te passen log ik in op bluehost zoals ik op mijn email zou inloggen. Vrij eenvoudig dus.
6. Take controle
De dag van vandaag bestaan er heel veel gemakkelijke tools/websites op het internet om zeer gemakkelijk een website te bouwen, vaak zelfs ook gratis als je geen eigen domein naam aankoopt. Echter voor niets gaat alleen de zon op. Het probleem met deze oplossingen is dat je niet beschikt over de volledige controle van je website. Het is raadzaam om op voorhand te controleren of de beelden die je op deze website plaatst alsook de informatie wel werkelijk jouw eigendom blijft. En als je achteraf wilt uitbreiden, dit ook mogelijk is.
Mijn website is gebouwd met wordpress. Ongeveer 35% van het internet is gebouwd op dit platform. Ik betaal hiervoor ongeveer +/- 10 euro per maand. Normaal kan het zelfs nog goedkoper. Echter beschik ik over een account zodat ik ook websites voor andere kan bouwen.
7. Bouw je website met wordpress
Mijn zevende tip is dan ook vrij logisch. Gebruik wordpress om je website te bouwen. Maar wat is wordpress eigenlijk? Nu, wordpress is een gratis programma (‘open source software’) dat gebruikt wordt om websites te bouwen.
Zoals hierboven al vermeld is 35% van het internet hier mee gebouwd. Als resultaat bestaan er duizenden kleine programmatjes ‘ook wel plugin of widgets’ genoeg die je kan installeren. Voorbeelden hiervan zijn: een contactformulier voor klanten, cookies, verzamelen van emailadressen voor reclame, online store, integratie met social media.. De opties zijn eindeloos.
Ik geef toe, het neemt wat tijd in beslag om je website te bouwen met wordpress, omdat je gewoon zoveel opties hebt. Maar aan het einde van de rit zal het dat meer als waard zijn.
Hierboven heb ik ook al vermeld dat ik bluehost gebruik. Nu wat leuk is om te weten, bluehost en wordpress zijn partners. Dus als je je aanmeldt voor bluehost dan wordt wordpress automatisch geïnstalleerd. Alsook krijg je er een gepersonaliseerd email adres bij. Ik zou zeggen check het zeker en vast eens uit. Lukt het niet, stuur me dan een berichtje via het contact formulier, dan probeer ik je verder te helpen.